Neuvoja koiran hankintaan

Yhdistyksemme toivoo, että jokainen Suomeen saapuva koira löytää rakastavan ja pysyvän kodin. Ennen kuin valitsette koiran ja teette lopullisen päätöksen, lukekaa huolellisesti neuvoja koiran valinnasta. On myös paljon erilaista kirjallisuutta siitä kuinka koiraa kasvatetaan, koulutetaan ja hoidetaan.

 

 1. On tärkeää, että kaikki perheenne jäsenet hyväksyvät koiran hankinnan.
 2. Koiran omistajalla pitää olla aikaa koiralle sekä halua ja kärsivällisyyttä kouluttaa koiraa säännöllisesti. 
 3. Taloudellisen tilanteenne pitää olla kunnossa. Älkää unohtako, että koira tarvitsee päivittäin ruokaa, tarvikkeita (esim. panta, hihna, peti, ruokakupit), koiran perushoitoaineet (esim. shampoo, mato- ja loishäätöaineet, silmä- ja korvapuhdistusaineet, harja, kynsisakset), rokotukset ja sairastuttuaan myös muita eläinlääkärikäyntejä, jotka voivat maksaa yllättävän paljon.
 4. Lomanne aikana koiralle pitää olla hoitopaikka. Harkitkaa ja kartoittakaa paikkoja, jotka voisivat huolehtia koirastanne lomanne aikana (esim. ystävät ja sukulaiset) tai oletteko valmiita maksamaan koiran hoidosta esim. koirahoitolassa?
 5. Jos teillä on vuokra-asunto, varmistakaa ensin isännöitsijältä/vuokranantajalta, että saako asunnossa pitää eläimiä. Miettikää, onko asunnossa riittävästi tilaa kaikille?
 6. Jos perheessänne on muita eläimiä, varmistakaa, että ne tulevat toimeen koirien kanssa. Eläinten reaktio uudelle jäsenelle voi olla erilainen riippumatta siitä, onko teidän lemmikki tottunut muihin eläimiin. Varmistakaa etukäteen, miten valitsemanne koira tulee toimeen muiden eläimien kanssa.
 7. Perheisiin, joissa on pieniä lapsia, soveltuvat usein parhaiten pienet koirat, pennut tai aikuiset koirat (yli vuoden), jotka ovat sijaisperheissä olleet lasten kanssa.
 8. Suosittelemme hankkimaan isokokoisia koiria perheeseen, jossa ollaan varmoja pärjäämisestä niiden kanssa tai jo aiempaa kokemusta isoista koirista. 
 9. Jokaisella tarhalla asuvalla koiralla on oma menneisyys. Joskus koiran menneisyys voi olla epämukava ja julma. Usein koirat, joilla on vaikea menneisyys ovat pelokkaita, arkoja tai varovaisia, mutta eivät ole aggressiivisia. Se tarkoittaa sitä, että teidän pitää olla valmis kouluttamaan koiraa, antamaan sille aikaa sekä ansaitsemaan sen luottamuksen.
 10. Koiran luonne voi muuttua hyvinkin paljon tarhalla olon jälkeen. Tarhalla koira voi olla reipas ja ystävällinen, mutta arka uudessa kodissa. Usein se johtuu siitä, että koira joutuu uuteen ympäristöön ja kaikki uudet asiat vaikuttavat koiraan ja tuntuvat pelottavilta. Koira tarvitsee aikaa tottua teihin ja uusiin asioihin. Yleensä viikossakin tapahtuu jo paljon, mutta joidenkin koirien kohdilla kotiutuminen voi viedä jopa kuukausia. 
 11. Muistakaa, että jokaisella koiralla on murrosikä, joka alkaa koiran ollessa on noin 7kk ikäinen ja voi kestää yli vuoden ikään saakka. Murrosiässä voi usein ilmetä pahojakin ongelmia ja näihin on syytä varautua pentua hankkiessaan. Tällöin olisi hyvä antaa mahdollisimman paljon aktiviteetteja sekä tihentää koiran koulutusta. 
 12. Jokainen koira tarvitsee riittävästi liikuntaa, sääntöjä, koulutusta ja rakkautta.
 13. Muistakaa, että kun otatte koiran, sitoudutte siihen 10-15 vuoden ajaksi. Koira on perheenjäsen, joka ansaitsee pysyvän loppuelämän kodin. 
 14. Koira ei ole lelu, se on elävä olento. Teidän tulee olla valmiita huolehtimaan koirasta myös silloin, kun elämässänne tapahtuu muutoksia (avo-/ avioero, lapsen syntymä, työpaikan vaihto, asumispaikan vaihto jne.)
 15. Suurin osa koirista kaipaa myös toisen koiran seuraa ja yhdistyksemme suosittelee koirille aina lajikumppania.