Kotiutumisohjeet

Koiran muuttaessa uuteen kotiin, on muistettava tärkeitä seikkoja kotiutumisen kannalta. Koiran stressitaso saattaa olla korkea, jota koira purkaa esimerkiksi resurssiaggressiivisuudella, eroahdistuksella, karkailulla tai tavaroiden pureskelulla. Stressitason lasku tapahtuu pikkuhiljaa, aikaisintaan kahden kuukauden kuluessa. Lopullinen kotiutuminen saavutetaan vasta 1-3 vuoden kuluessa, joten nämä seikat kannattaa muistaa koiraa ottaessa.

Kun saavutte hakemaan koiraa luovutuspaikalta, niin mukana tulee olla valjaat (mieluiten y-valjaat) ja vähintään yksi hihna (EI FLEXI). Koirien mukana tulee aina panta, jota ei vaihdeta paikanpäällä karkaamisriskin vuoksi. Koiran varusteiden tulee olla napakat, ettei koira säikähtäessään pääse yllättäen karkaamaan. Ovien, ikkunoiden sekä auton ovien kanssa täytyy myös olla äärimmäisen tarkkana, ettei koira pääse livahtamaan ulos. Koiraa ei myöskään pidä pitää irti edes aidatulla alueella, ennen kuin luottamussuhde on kehittynyt omistajaan. Karkaamistapauksissa voitte olla yhteydessä yhdistykseen jatko-ohjeistuksen saamiseksi.

Koiralla voi olla vatsa löysällä muutoksen, stressin ja ruokatottumusten vuoksi, joten kannattaa varautua etukäteen ostamalla maitohappobakteereja, riisiä, jne. Koira tulee madottaa viiden päivän Axilur kuurilla Suomeen tultua. Ennestään kotona olevat eläimet tulee madottaa samaan aikaan. Suositeltavaa on pestä koira heti kotiin tultua desifioivalla tai vastaavalla shampoolla.

Yksinolon harjoittelu koiran kanssa on todella tärkeä aloittaa heti alusta alkaen, mutta kuitenkin pikkuhiljaa. Suositeltavaa on rajata koiralle pienempää tilaa, jossa on sille mieluisaa tekemistä. Mieluisaa tekemistä voi olla esimerkiksi kongit, luut ja muu aivojumppa, mikä ei kuitenkaan kiihdytä koiraa. Kodista poistumisen ja kotiin tulemisen pitäisi olla rauhallista, jotta koira oppii huomaamaan, että se on normaali asia, eikä ollenkaan pelottava juttu. Vaikka suhteen luominen koiraan on todella tärkeää, kannattaa kuitenkin aluksi jättää koiraa hieman huomiotta, jotta yksinolot alkavat sujumaan paremmin, ilman liian kovaa leimautumista.

Totuttaminen perheen muihin lemmikkeihin, tulee aina tapahtua valvonnassa. Koira saattaa muutoksen alla osoittaa resurssiaggressiivisuutta, mikä tarkoittaa mm. ihmisten, lelujen ja ruoan omimista. Suositeltavaa olisi järjestää ruokailut eri huoneissa tai ainakin eri puolilla huonetta ja valvonnan alla. Ennestään olevia eläimiä kannattaa huomioida vähintäänkin yhtä paljon, kuin uutta tulokasta, ellei jopa enemmänkin alkuun. Koirien leikkejä tulisi myös valvoa, jotta osataan puuttua tilanteen kuumuessa.

Moni rescuekoira on alkuun arka, vaikkei tarhalla olisikaan osoittanut arkuutta. On hyvin yleistä, että rescuet pelkäävät uusia ihmisiä, etenkin miehiä. Tämä johtuu siitä, että koiria ei ole välttämättä sosiaalistettu kunnolla, eikä niillä ole kokemusta miehistä, joiden olemus ja ääni on erilainen kuin naisilla. Perheen miespuoliset jäsenet voivat edesauttaa luottamuksen saavuttamista, hoitamalla koiran ruokintaa, lenkkeilyä ja leikkihetkiä, unohtamatta myös koiran palkitsemista herkuilla. Leikkiminen lujittaa ihmisen ja koiran välistä suhdetta todella tehokkaasti! Vieraisiin totuttaminen toimii samalla periaatteella, eli namit käyttöön.

Suurin osa koirista syö tarhalla kuivaruokaa, mikä on siipikarjapohjaista. Suosittelemme kuitenkin vehnätöntä ruokaa koiralle kuin koiralle. Alussa uuteen ruokaan totuttaminen voi olla hieman haasteellista. Ei kuitenkaan kannata vaihdella ruokaa muutaman päivän välein, sillä uutta ruokaa suositellaan syötettävän vähintään 2 viikkoa, ennen kuin nähdään onko ruoka sopiva vai ei. Ruokinta-asioistakin voi olla reippaasti yhteydessä yhdistykseen.

Mikäli tarvitset apua koiran kouluttamiseen liittyvissä asioissa, niin olethan yhteydessä ensisijaisesti koiravaraajaan. Uuden kodin tulee varautua erilaisiin käytösongelmiin, mitä voi esiintyä koiran elämän aikana (esim. eroahdistus, remmirähjäys). Jokainen koira reagoi eri tavalla muutokseen, joten uuden kodin tulee olla valmis käyttämään myös ammattikouluttajaa.